Klassestruktur

Lær at lære

Tandslet Friskole

Klassestruktur


Vi samlæser flere klasser. Asgård er 1.- 3. klasse, Midgård er 4.- 6. klasse og Udgård er 7.- 9. klasse. Samlæsningen er en god måde at organisere undervisningen på for børnene - socialt, fagligt og personligt.


Socialt lærer børnene at være sammen med mange forskellige elever. Klasserne er dynamiske fordi eleverne skifter roller hvert år. Nogle år er de yngste i klassen, mens de andre år er de ældste og derved også de toneangivende.


Fagligt lærer børnene på hver deres niveau. Når de er de yngste i klassen, lærer de af de ældre elever. Når de er de ældste lærer de fra sig.  Vi sætter ofte børnene sammen i makkerpar, det kan være som mester-læring, læsemakker, drenge-pigemakker, så vi netop udnytter, at vi har forskellige niveauer i samme klasse. Vi tager undervisningsdifferentiering alvorlig og tilretter undervisningen i forhold til elevernes individuelle niveau. Ved at undervise tre årgange sammen oplever vi, at eleverne lærer på det niveau de er på, de kan lære af hinanden, hvilket vi oplever gir god læring både fra den der lærer fra sig og den der lærer noget nyt.


Personligt oplever børnene at have de forskellige roller, de yngste, de mellemste og de ældste i en gruppe, tre gange i løbet af deres skolegang. De oplever situationer, hvor de som ”lærlinge” må støttes for at kunne følge med, mens de i andre perioder oplever at være ”mester”, som kan lære fra sig. Det giver eleverne  erfaringer med at se sig selv, gruppen, skolen, ja verden med nye øjne og fra forskellige vinkler.


Tandslet Friskole   |   Ertebjergvej 2  |  6470 Sydals  |  Tlf: 74 40 55 77  |  E-mail: friskolen@tandslet.dk